Technológiafejlesztés a Bio-Flamma Kft.-nél

2021 / 12 / 09

A Bio-Flamma Kft. a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című pályázati kiírás keretében 61.567.527,- Ft feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatást a Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében nyerte el.
A projekt keretében elsődleges célunk a fafeldolgozás területén a bérmunka minél magasabb arányú kiváltása, valamint a fűrészáruk hozzáadott értékének minél nagyobb növelése. Ennek kapcsán 2 berendezés beszerzése a projekt legfontosabb eleme. Az első tétel egy konvekciós szárító, ahol a beérkező és részben már feldolgozott faanyagok szárítása történik. Ez a folyamat jelenleg bérmunka formájában zajlik, a szárítóegységgel ennek az arányát kívánjuk csökkenteni. Egy berakodással összesen 80 köbméter faanyag szárítása végezhető. A szárítással elkerülhető, hogy a faanyag repedezzen, mozogjon, vagy megváltozzon a színe. A fa nedvességtartalmának csökkentéséhez manapság többféle technikai megoldás is rendelkezésre áll: a természetes és a mesterséges faanyagszárítás. A mesterségesnek több ismert típusa is létezik, például a kondenzációs és a konvekciós eljárás. Az általunk választott szárító az utóbbi eljárást alkalmazza. A szárító hőszigetelt, a szellőzést, a belső hőmérsékletet és a páratartalmat külön vezérlőegységgel lehet szabályozni, így minden faanyagot a neki megfelelő körülmények között tudunk előkészíteni. A megfelelően előkészített anyagok feldolgozásával magasabb minőségű, tartósabb termékeket tudunk előállítani, ami fontos a partnereink elégedettségének növeléséhez, segít az igénybe vett szolgáltatások arányának csökkentésében, valamint jelentősen növeli a feldolgozott fűrészáru hozzáadott értékét. A másik berendezés egy „rönkfeldolgozó vonal” amely lényegében egy önálló gépsor.

A berendezés 6 méteres rönkök hosszirányú feldolgozására használható. A berendezéshez szállítórendszerek is tartoznak, így az első állomásra történő felrakodást követően már csak a késztermék mozgatásáról kell a gépkezelőnek gondoskodnia, az anyagokat a gép az egyes állomások között önállóan továbbítja. A berendezésnek köszönhetően a lécek, deszkák, lambériák, stb. alapanyagainak gyártása egy lépésben történik, ami jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez. Az elkészült termék alapanyagul szolgál a különböző szélességű és vastagságú hajópadlók, lambériák, kerítéslécek, cseréplécek, egyéb deszkaanyagok gyártásához. A feldolgozást követően az anyagok a fentebb bemutatott szárítógépbe kerülnek. A megfelelő nedvességtartalom elérését követően folytatódik a további megmunkálás a fűrészáru rendeltetésének megfelelően a már meglévő eszközeinkkel. A berendezés automatizáltan működik, a minőségi vágószerszámok és pozícionáló alkatrészeknek köszönhetően a vágási méretek nagy pontossággal állíthatók és az egyes termékek között minimális eltérést eredményeznek, melyek magas szinten teljesítik az iparági elvárásokat. A telephelyen belüli anyagmozgatáshoz szükségünk lesz továbbá két darab targoncára, egy hidrodinamikus és egy hybrid hajtásúra. A gépek villamos áram igényét kielégítendő beszerzésre kerül egy napelemes rendszer is, melynek kapacitása 59,4 kWp lesz.

Projekt címe: Technológiafejlesztés a Bio-Flamma Kft.-nél

Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-02796 – GINOP-1.2.16-22-2023-02796

Elnyert támogatás: 61.567.527,- Ft

Támogatási intenzitás: 70%

Tényleges befejezés: 2023.09.19

A projektről bővebb információt a www.bio-flamma.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Bényei-Sváb Éva
+36 70 4318528
info@bio-flamma.hu